Gral Сергеј Андреевски Archives - Gral - Art GalleryСергеј Андреевски Archives - Gral - Art Gallery

0

КОРПА

Сергеј Андреевски

Сергеј Андреевски

1960 Роден во Скопје, Македонија.

1985 година дипломирал на Факултетот за ликовни уметности во Скопје во 1985 година

1987/88 Стипендија од Галерија ди Арте Модерна, Рома

1991 година стипендија во Нирнберг, Германија

1994 Студиски престој во Архус, Данска

2002 Студиски престој Cité des Arts Internationale-Paris

2004 Студиски престој Acme Art Studio, Вилмингтон, Фондација за ликовни уметности Асоларе,

Лексингтон, САД

1999 Студиски престој во Имадате Чо, Јапонија

2001 Студиски престој во Истанбул, Турција

2005 стипендија и престој во Кромарти, Шкотска

2009 Студиски престој во Александрија, Египет

2010 Студиски престој во Тунис

 

Избрани самостојни изложби:

1997 Скопје, Македонија – Градски музеј на Скопје

1999 Имадет, Јапонија – Музеј на модерна уметност Иматет

2000 Фајетвил, НЦ, САД – Музеј на модерна уметност Фајетвил

Париз, Франција – Cité des Arts International – Париз

2002 Newујорк, САД – Центар Линколн – галерија Корк во салата Ејвери Фишер

2004 Франкфурт или Мајна – банка LHB, галерија Нова Европа

Солсбери, НЦ, САД – Центар за визуелни уметности на Водовод

2005 Вилмингтон, НЦ, САД – Галерија Симонс Рајт

2007 година Скопје, Македонија – Национална галерија, Мултимедијален центар „Мала станица“

2008 Лондон, МК – Ла Галерија

2012 Берлин, Германија – „Култур Хаус Спандау“

2013 Соморија, Словачка – „Културен центар“

Вилмингтон, НЦ, САД – Галерија 8 “

2014 година Елванген, Германија, Ратхаус

2015 Љубљана, Словенија – Галерија „МКД“

2015 Москва, Русија-„Маргарита Рудомино, Серуска државна библиотека за странска литература“

 

Избрани групни изложби.

1995 Нирнберг, Германија – Тауш-Рауш – Кунстхаус

1996 Софија, Бугарија – Меѓународно биенале за сликање

2000 Рали, НЦ, САД – Центар за размена на визуелна уметност „Без граници“

2001 година, Истанбул, Турција – 11-ти Саем на уметност во Истанбул „Балканска уметност“

2002 година, Солун, Грција – Државен музеј на современа уметност, Колекција Костакис:

Европска современа уметност на балканската земја

Лондон, ГБ – Презентација на Монографијата за печатот на Шашуа: „Современа

Македонски уметници “

Шенжен, Кина – Музеј на современа уметност „3-то меѓународно сликарство со мастило

Триенале “

2003 Париз, Франција – УНЕСКО, Галерија Миро „L’Art Macédonien aujourd’hui“

Рома, Италија – L’Arte Contemporanee s.Michele 25 “L’Arte Macedone oggi”

Newујорк, САД – Галерија Корк, центар на Линколн „Виножито над Н.И.Ц.“

2004 година Халсберг и Оребно, Шведска – 3 -та меѓународна изложба „Лила Европа“

Newујорк, САД – Галерија Корк, Центар Линколн „Македонски современ принт

Креатори “

Атина, Грција – Центар за култура Атинаис „Нашите соседи“

2005 Шенжен, Кина – Музеј за современа уметност „4 -та меѓународна сликарска боја со мастило Триенале “

Њујорк, САД – Галерија Корк, Линколн центар „Годишно шоу Асоларе“

2007 Бари, Италија – Пресо ил Фортино

2008 Наполи, Италија – Музеј за современа уметност Касорија „Странство – уметност од

Медитерански “

2009 Александрија, Египет – Гете институт Амала 2009 “

САД – Сергеј и неговиот пријател патувачка изложба

2010 Ла Марса, Тунис – Printemps des arts plastique de la Marsa

2011 Нирнберг, Германија – „ГОХО“

2013 Пасау, Германија – „Интерсалон“

Швабах, Германија – „Ортунг 8“

2015 Сиди Бу Саид, Тунис – Галерија „Хеди Турки“

2015 Соморија, Словачка – „ДУНАРТ 2015“