0

КОРПА

Миро Масин

Мирослав Масин е роден во 1963 година. Дипломирал на Факултетот за ликовни уметности во Скопје во 1988 година. Член на ДЛУМ (Македонско друштво на ликовни уметници) од 1988 година. Во 2000 и 2001 година бил претседател на истото друштво. Студија Престој во Велика Британија, Франција и Република Чешка.

 

САМОСТОЈНИ ИЗЛОЖБИ

1988 Галерија на Дом на млади „25 Мај“, Скопје;

Галерија „Арт Компас“, Скопје

Центар за култура „Григор Прличев“, Охрид

Галерија „Лабина“, Охрид (со П. Урошевиќ)

1990 Галерија „Зограф“, Скопје (со П. Урошевиќ)

1991 Македонски народен театар, Скопје

Галерија „Мост“, Белград (ЈУ)

1992 Културно информативен центар, Скопје

Центар за култура „Григор Прличев“, Охрид

Уметничка галерија Куманово

Уметничка галерија Битола

1993 Центар за култура „Зијатовски рудар“, Пробиштип

1994 Галерија „Охридска банка“, Охрид

Галерија „Стоби“, Скопје

1998 Музеј на град Скопје, Скопје

Музеј на град Охрид, Охрид

Галерија „Ла Фанал“ Сен Назаир (Франција)

1999 Галерија „Солоартестудио“ (со М. Козентини), Лондон (ГБ)

„La Chapelle Saint-Joseph des Genets“, Шато-Гонтие (Франција)

Галерија „La Maison Bleue“, Краон (Франција)

Галерија „Селект“, Скопје

2000 година Продажен салон на Културно информативниот центар, Скопје

Галерија „Колет“, Мајен (Франција)

2001 Галерија „Јоска Свештарот“, Струмица

Центар за култура „Григор Прличев“, Охрид

2002 Музеј на град Скопје, Скопје 2003 Галерија „Сталбата“, Софија, Бугарија

Градска галерија, Ужице, Србија и Црна Гора

Галерија „УЛУС“, Белград, Србија и Црна Гора

2004 Галерија „Судост“ – Берлин (Германија)

Галерија „Марко Грегориќ“ Петровац (Србија и Црна Гора)

Мал салон – Нови Сад (Србија и Црна Гора)

2005 Галерија Свети Стефан – (Србија и Црна Гора)

2007 Музеј на град Скопје – Графичко студио

Уметничка галерија „Нови Храм“ – Сараево, (Босна и Херцеговина)

Уметничка галерија „Мирко Петровиќ“ – Петровац, (Црна Гора)

Дом на млади – Велика Плана (Србија)

КИЦ Скопје (Македонија)

2008 Уметничка галерија „Центар“ – Подгорица (Црна Гора)

Центар за култура „Григор Прличев“, Охрид

2009 Ehrehalle des Rathauses – Нирнберг (Германија)

Уметничка галерија „Арт М“ – Неготино (Македонија)

Уметничка галерија „Сатура“ – Џенова (Италија)

2010 Уметничка кујна – Скопје (Македонија)

Уметничка галерија „ОКО“ – Скопје (Македонија)

2011 Уметничка галерија „Прогрес“ – Белград (Србија)

2012 Уметничка галерија „НЛБ Тутунска банка“ – Скопје (Македонија)

Уметничка галерија „Магаза“ – Битола (Македонија)

2013 Културен центар „Простор“ – Љубљана (Словенија)

2014 МКЦ Скопје – Македонија

2015 Културен центар Ниш – Ниш (Србија)

Куќа на Уранија МАНУ – Охрид (Македонија)

2016 Центар за култура „Марко Цепенков“ – Прилеп (Македонија)

2017 Уметничка галерија „Пазаз“ – Љубљана (Словенија)

Павилјон „Цвијета Зузориќ“ – Белград (Србија)

Ликовен салон 2019 МАНУ – Скопје (Македонија)

Уметничка галерија „Акантус“ – Скопје (Македонија)

Уметничка кујна – Скопје (Македонија)

 

 

Учествувал на околу 200 групни изложби во Македонија, Југославија, Австралија, Данска, Франција, Бугарија, Турција, Германија и САД.

 

ИНСТАЛАЦИИ И ПЕРФОРМАНСИ

 

1985 „Траги“, курс за културни аниматори, Берово (со Д. Исаиловски

и Т. Маневски)

1986 „Мајмун-човек-мајмун“, Старата скопска чаршија

1988 „Скици за ЛП“, Старата скопска чаршија (со Д. Здравковиќ)

1991 „Резервирано за Тања Б.“, Културно информативен центар, Скопје

1992 „Танц на мајмуни“, Центар на градежните работници, Скопје

„Кинески лдеограм-1992“, Културно информативен центар, Скопје (со

Д. Здравковиќ)

„Мамка за луѓе“, Градски парк, Скопје

„Кафез“, Културно-информативен центар, Скопје

„Броење“ (30 банани). Градски парк, Скопје

1993 година „Што сакам да бидам? а) мајмун: б) човек“. Ликовен салон на ДЛУМ,

Скопје

Во 1995 година го реализира видео клипот „Круг (мајмун-човек-мајмун)“ во продукција на МТВ (Македонска телевизија) и „Роденден“ во 2003 година, во продукција на „К-15“.

 

1994 година „500.000 години откако нашиот мајмунски предок се пресели од дрвото

до земја“, Кочани, Охрид и Скопје

1995 „Мајмун-човек-банана“, Културно информативен центар, Скопје

1996 „Човек“, Градска ЗОО, Скопје „.. и ни е многу чудно“, Музеј на

Современа уметност, Скопје

1997 „Миро и Емил“, Градска ЗОО, Скопје

2000 „Цивилизација“ Чимелице (Република Чешка)

2002 „Река Марија“, село Типова (Молдавија)

2005 „Три желби“ Градска ЗОО, Скопје

2007 Студио R&R – Скопје

2008 Црна линија (со оркестарот на Македонската филхармонија и диџеите Кристијан Смит и Џон Селви) градски плоштад – Скопје

2009 Црвената пенетрација (со Фолтин) – Прага (Чешка)

Сити Поинт – Нирнберг (Германија)

2010 Македонски народен театар (со Младинскиот оркестар, Вања Николовски Ѓумар)

2011 Антички театар Хераклеја (со Фолтин) – Битола

2012 Центар за култура Битола (со Zon Cubano Trio) – Битола

2017 За госпоѓата, Де Ниро – Битола

2019 МАРДАМ (со Арда Мустафогли) – Скопје

 

ПОСТАВКИ

 

„Бубачка“ од Мајаковски во изведба на поетскиот театар „Загриженост и утеха“

„Змијата и неисправниот месечар што сребрени во ноќните игри“ од А.

Прокопиев во изведба на мултимедијалната група „Ситуација“